כולנו שואפים להיות בטוחים בעצמנו, מסיבות שונות: להרגיש טוב יותר עם עצמנו, להיות מושכים יותר ולבצע טוב יותר בפעילויות מסוימות. זה כרוך בעיקר במאמץ להעריך את האדם שאנחנו, הן פנימית והן חיצונית, והערכה של הפוטנציאל שלנו. אבל במציאות, פיתוח הערכה עצמית יש הרבה יותר לעשות עם אחרים מאשר עם עצמך. כולנו רוצים שגם אלה שאנחנו אוהבים יעריכו אחד את השני.
פחד מכישלון
בין אם מדובר בחברים שלנו, בילדים שלנו, בהורים שלנו או בעמיתים שלנו לעבודה, אם אנחנו מבחינים שאדם אהוב מרגיש חוסר ביטחון, אנחנו נוטים לעודד אותם על ידי אמירת "אתה יכול לעשות את זה". זהו מעגל קסמים: ככל שאתה מוכשר יותר בתחום מסוים, כך אתה מצליח יותר ולכן אתה בטוח יותר; כמו כן, ככל שאתה בטוח יותר, כך אתה מאמין יותר בעצמך ואתה הופך להיות מוכשר יותר. בעקבות מעגל זה, עידוד כמו "אתה יכול לעשות את זה" הגיוני, אבל האמת היא כי ביטוי זה לוקח בחשבון רק נסיבות אישיות, לא בינאישית או נסיבות חברתיות.
שני סוגי ההצלחה
ביטחון עצמי כרוך בעיקרו של דבר בציפייה להצלחה, ללא קשר לתחום, אך ישנם שני סוגים של הצלחה: הצלחה הקשורה למשימה והצלחה בינאישית. לדוגמה, מעבר מבחן הוא הצלחה הקשורה למשימה בעוד קבלת תמיכה מהמשפחה למרות כישלון היא הצלחה במערכת היחסים. כשאנו חיים בחברה, מערכות היחסים שלנו עם אחרים חשובות יותר מהצלחות אישיות.
הפתרון: לשנות את הנרטיב
במקום "אתה יכול לעשות את זה", ביטוי שמפעיל לחץ על האדם להצליח, אמור "אני איתך". זה לוקח בחשבון את הרעיון האמיתי של אמון: לאפשר לעצמך להיכשל אם זה קורה תוך מודעות לכך שזה לא יהיה סוף העולם כי מערכות היחסים שלך לא יושפעו ממנו. לכל האנשים שיש להם הערכה עצמית גבוהה מאחוריהם יש אנשים שתומכים בהם ללא תנאי, ללא קשר להצלחותיהם או כישלונותיהם.
החשיבות של תמיכה ללא תנאי
- אם באמת נספק תמיכה ללא תנאי לאחרים ונודיע להם, הם בהחלט יעשו את אותו הדבר עבורנו, מה שישפר מאוד את ההערכה העצמית שלנו
- "וגם אם לא תצליח, אני תמיד אתמוך בך" מביא קצת הקלה, מפחית את הלחץ והפחד מכישלון שכולם מרגישים
תמיכה זו מסייעת ליצור סביבה שבה האדם מרגיש חופשי לחקור את יכולותיו ולשגשג, ללא חשש מהשלכות שליליות אם ייכשל.
כדי לפתח הערכה עצמית אמיתית, זה לא מספיק להתמקד בכישורים ובהצלחות של האדם, אלא גם לטפח מערכות יחסים חזקות, המבוססות על תמיכה ללא תנאי. על ידי שינוי הנרטיב שלנו ולהראות ליקירינו שאנחנו שם בשבילם, ללא קשר להצלחות או לכישלונות שלהם, אנו עוזרים לשפר את ההערכה העצמית בהם ובעצמנו.